Elinett | Tilknytning til strømnettet

Tilknytning til strømnettet

Skal du koble deg til strømnettet, eller trenger du mer kapasitet. Her vil du finne informasjon om hvordan du går fram.

Hvor stort er strømbehovet ditt?

Det er litt ulike rutiner avhengig av hvor stort strømbehov du har, selv om prosessen følger de samme trinnene.

Koble til mindre anlegg under 100 kW

Skal du koble hus, hytte eller mindre næringsvirksomhet til strømnettet?

Kontakt en elinstallatør!

Ta kontakt direkte med en autorisert elinstallatør. For eneboliger, hytter og andre mindre prosjekt er det autorisert elinstallatør som søker for deg, og tar seg av innmelding om tilknytning. Det er viktig at du forholder deg til din elinstallatør for status under hele prosessen, slik at jobben kan utføres på en effektiv måte av alle parter.

Prosessen mellom deg, elinstallatør og Elinett:

  1. Ta kontakt med en elinstallatør og forklar dine behov.
  2. Elinstallatøren sender en forespørsel til Elinett basert på dine behov.
  3. Elinett behandler forespørselen fra din elinstallatør og gir tilbakemelding om videre prosess.
  4. Du kan bestemme om du ønsker å grave grøft for strømkabel selv, eller om du ønsker bistand fra Elinett.
  5. Elinett sender deg et pristilbud på hvor mye du må betale for å koble deg til strømnettet (anleggsbidrag). Du må bekrefte at du aksepterer sum og løsning.
  6. I noen tilfeller vil Elinett ikke starte den videre prosessen før du har betalt inn anleggsbidraget. Dette kan være ved store kostnader eller ev. andre forhold.
  7. Anlegget blir ferdigmeldt av din elinstallatør, som sender dette til Elinett.
  8. Anlegget kan nå bli spenningssatt. Endelig kostnad for arbeidet (anleggsbidraget) blir beregnet og du vil motta et sluttoppgjør.

Du trenger vel strøm i byggeperioden (byggestrøm)?

Byggestrøm skal sikre strøm i byggeperioden til deg som bygger. Byggestrøm bestiller du hos elinstallatøren din, som igjen koordinerer dette med oss i Elinett. Byggestrømskapet som elinstallatøren setter opp har en egen strømmåler, og du må betale for både strøm og nettleie i byggeperioden.

Lurer du på hvordan anleggsbidraget beregnes?

Hvis Elinett må investere i økt nettkapasitet fordi en eller flere kunder trenger å knytte seg til nettet eller trenger mer strøm eller bedre strømkvalitet, må kunden(e) selv betale for hele eller deler av investeringen. Dette kalles anleggsbidrag.

Hvordan Elinett skal beregne anleggsbidraget er bestemt av NVE, og regulert gjennom en forskrift: Forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer.

Elinett fastsetter størrelsen på anleggsbidraget ved å beregne det som kalles et kostnadsgrunnlag. Prinsippet er at kunden skal betale for det nettselskapet må ut med for å dekke kundens behov, men ikke for kostnader som Elinett uansett må ut med når nettanlegget en gang i fremtiden fornyes.

Dette er regnestykket for kostnadsgrunnlaget:

Utredningskostnader Kostnadene ved å utrede og planlegge nytt anlegg.

+ Anleggskostnader Material- og arbeidskostnader for å bygge nytt anlegg.

- Reinvesteringskostnader Fratrekk for eventuelle eksisterende anlegg som erstattes.

+ Fremskyndingskostnader Tillegg fordi det eksisterende anlegget som erstattes har resterende levetid.

= Kostnadsgrunnlaget

Avhengig av hvor mange kunder som bestiller, vil hver enkelt kunde betale en forholdsmessig andel av kostnadsgrunnlaget.

Du kan finne mer informasjon om anleggsbidrag på NVEs hjemmeside: Anleggsbidrag

Koble til større anlegg over 100 kW

Ved større prosjekt må du bruke Elinett sitt innmeldingsskjema, som du finner i lenken under. Du må melde inn behovet ditt så tidlig som mulig. Det er mange saker som meldes inn til oss, og du må regne med saksbehandlingstid på opptil fire måneder. Lenke til skjema: Innmeldingsskjema

Trenger du tilknytning på 1000 kW eller større, må du legge fram mer dokumentasjon. Du trenger blant annet å oppgi informasjon som skal brukes til å vurdere modenhet for prosjektet. Det er krav om at prosjektet må være vurdert som modent før du får reservere plass i nettet, eventuelt bli plassert i kapasitetskø dersom det ikke er tilstrekkelig kapasitet i nettet
Se mer på Kø, reservasjon og modenhet (fornybarnorge.no). Informasjonskrav for modenhetsvurdering framgår også av Forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) §3-4.

Det er viktig å involvere Elinett tidlig i planleggingen av nytt strømforbruk eller strømproduksjon for å avklare om det er ledig kapasitet for tilknytning der det skal bygges. Å planlegge en større nettutbygging involverer mange ulike interessenter, og krever dermed mange avklaringer. Det er derfor svært viktig å være tidlig ute med konkrete henvendelser for å få gjort avklaring i en tidlig fase.

Elinett har ulike prosesser for prosjekter under og over 1 MW. Det er det totale behovet ditt som bestemmer hvilken prosess som benyttes, og om du skal betale anleggsbidrag i regional- og transmisjonsnett i tillegg til distribusjonsnettet.
• For utbygginger med behov på 5 MW effekt og/eller 20 GWh energi eller mer, må det avklares om det er kapasitet i transmisjonsnettet (Statnett), regionalnettet (Linja AS og Elinett) og distribusjonsnettet (Elinett).
• For utbygginger under 5 MW / 20 GWh, men over 1 MW effekt, må kapasitet i regionalnettet (Linja AS og Elinett) og distribusjonsnettet (Elinett) avklares.
• For utbygginger under 1 MW effekt er det normalt kun avklaring av kapasitet i Elinetts distribusjonsnett som er aktuelt.
Elinett vil gjennomføre eventuelle avklaringer for regional- og/eller transmisjonsnett på vegne av deg som kunde, og du trenger i utgangspunktet kun å forholde deg til Elinett ved tilknytning til vårt nett, se mer info under Saksgang.


Saksgang

Elinett har etter gjeldende regelverk en plikt til å tilby alle som ønsker det tilgang til nettet. For kraftprodusenter og større uttakskunder gjelder tilknytningsplikten, mens leveringsplikten gjelder for ordinære forbrukskunder. Du kan finne mer informasjon om nettilknytning og tilknytningsplikt på NVEs hjemmesider: Nettilknytning
Den pågående elektrifiseringen og grønne omstillingen fører til at det er kapasitetsutfordringer i strømnettet over hele Norge, dette gjelder også Møre og Romsdal. Det er stor variasjon hvor modne de ulike prosjektene som ønsker tilgang til strømnettet er, og i tråd med nasjonale føringer skal ikke umodne prosjekter blokkere for tilknytning av andre og mer modne prosjekter.
Vi følger Fornybar Norge sine bransjeanbefalinger om hvordan tilknytningsprosessen og tilhørende modenhetsvurderinger bør gjennomføres, ytterligere informasjon om dette finner du på deres nettside.

Tilknytningsprosessen i Elinett består av tre ulike faser, tidsbruken i hver fase er avhengig av hvor stort og komplisert prosjekt det er snakk om. Det er Elinett som på vegne av deg som kunde søker om kapasitet i transmisjonsnettet (hos Statnett). Her finner du nærmere informasjon om saksgang hos Statnett.

Tilknytningsprosessen starter med en formell forespørsel om nettilknytning, denne sendes inn via Elinett sitt innmeldingsskjema, som du finner i her: Innmeldingsskjema.

Forespørselen må minimum inneholde opplysninger om ditt prosjekt:

  • Navn og adresse til søker
  • Adresse / ønsket lokasjon for tilknytningen
  • Forventet maksimalt effektbehov (MW)
  • Forventet årsforbruk (GWh)
  • Ønsket tidspunkt for idriftsettelse

Med bakgrunn i forespørselen vil Elinett vurdere om det er driftsmessig forsvarlig med tilknytning av det forespurte behovet i Elinett sitt nett.

Parallelt avklares det også med Statnett om tilknytningen er driftsmessig forsvarlig i transmisjonsnettet.

Veiledningsfasen er i utgangspunktet vederlagsfri. Dersom prosjektet ikke svarer opp de minstekravene som er listet opp ovenfor, kan Elinett i henhold til Forskrift for omsetningskonsesjonærer §17-4 og §17-5 ta betalt for å avklare om tilknytningen er driftsmessig forsvarlig.

Etter at vurderingen av driftsmessig forsvarlig er gjennomført må du ta stilling til om du ønsker å gå videre med ditt prosjekt inn i planleggingsfasen, basert på det uforpliktende kostnadsoverslaget for eventuelle tiltak. Avhengig av størrelsen og kompleksiteten på forespørselen og nødvendige nettiltak vil det bli behov for inngåelse av en eller flere avtaler mellom deg og Elinett. Nærmere informasjon om dette vil gis underveis i dialogen med deg.

Det er først når prosjektet ditt er tilstrekkelig modent at det er mulig å reserve kapasitet i eksisterende nett, eller fremtidig nett både hos Elinett og Statnett. For vurdering av modenhet kreves det ytterligere informasjon ift. det som er nevnt ovenfor, jf. minimumskravene (a-g) i NEM §3-4. Reservasjonen eller tildeling av køplass skal iht. NEM §3-5 baseres på datoen for når du sendte inn tilstrekkelig dokumentasjon.

Dersom det ikke finnes tilgjengelig kapasitet i eksisterende eller fremtidig nett vil prosjektet ditt plasseres i en kapasitetskø, men de samme kravene til modenhet gjelder også her. Modenhet vurderes ut fra en modenhetsmatrise, som du finner her: Modenhetsmatrise.

Det er også mulig å finne en foreløpig indikasjon på ledig kapasitet i nettet på WattApp, som flere nettselskap benytter. WattApp referer foreløpig alle kapasitetsanslag til transformatorstasjoner, og tar ikke hensyn til eventuelle begrensninger i distribusjonsnettet, dvs. i nett med spenningsnivå på 22 kV eller lavere i vårt nett.

I transmisjonsnettet er det per i dag en felles flaskehals for tilknytning av forbruk i område NO3. Statnett har reservert en viss kapasitet til forventet vekst innen «vanlig forbruk» definert som tilknytning mindre enn 5 MW og mindre enn 20 GWh/år. For større tilknytninger enn dette er nå all kapasitet reservert, og modne tilknytningssaker er plassert i en kapasitetskø. Status for Statnetts reservasjoner mm. finnes her: Statistikk om tilknytningssaker | Statnett.

Tips oss

Har du oppdaget feil eller skader på utstyr som tilhører oss? Tips oss gjerne! Legg gjerne ved et bilde av problemet.